Geschiedenis van de Westkant
Onze vereniging is opgericht in het jaar 1981 en organiseerde reeds de eerste Westkant-feesten in het jaar 1982.

Onder leiding van de toenmalige voorzitter André Verstraete was in eerst instantie het doel van de vereniging om geld bijeen te brengen voor de organisatie van een wielerwedstrijd in de gemeente daar er in de straat op dat moment wat plaatselijke renners woonden. Hiervoor werd dan ook in 1982 een koers georganiseerd in de straat met ’s avonds een bal in de lokalen van de plaatselijke bierhandel (Clinckemaillie). De laatste wielerwedstrijd werd georganiseerd in het jaar 1987.

 

Voorzitter Luc Decadt

 

Nadat in 1983 de voorzittersfakkel werd overgenomen door de Luc Decadt werd vanaf 1987 de organisatie naast een koers en bal, uitgebreid met het organiseren van volksspelen voor alle plaatselijke verenigingen in een weide in de straat. De volksspelen gingen zo’n 11 jaar na elkaar door. Hierdoor werd het doel van de vereniging meer verlegd van het koersgebeuren naar het organiseren van feestelijkheden waarin een breder plubliek werd aangetrokken. Als het ware werd een volkskermis geboren in dit deel van de gemeente.

Vanaf 1987 groeide ook het gebeuren uit tot een driedaagse activiteit waarin de vrijdag een kaarting plaats vindt, de zaterdag een optreden en de zondag volksspelen of een andere spectaculaire organisatie. In 1988 zijn we ook gestart met het aanbieden van een maaltijd (hesp aan ’t spit) op zondagmiddag.

In het begin werd alles in en rond een loods georganiseerd, echter van 1992 tot op heden gaat alles door in een tent in de weide langs de Bombeekweg te Oostnieuwkerke.

 

Voorzitter Freddy Depoorter

 

In 2011 gaf ere-voorzitter Luc Decadt de fakkel door aan onze Freddy Depoorter.

 

Voorzitter Kris Decadt

In 2016 gaf Freddy Depoorter de fakkel door aan onze huidige voorzitter Kris Decadt. Op vandaag telt onze vereniging 30 leden.

Een greep uit onze top evenementen uit het verleden is ongetwijfeld het benji-springen in het jaar 1999 en de brandweerdemonstratie in 2003. Daarnaast waren de optredens op zaterdagavond van de Antwerpse Strangers, Nicole en Hugo, Jan Wuyttens en het Westvlams Gemiengeld Vintekoor een schot in de roos.

Westkantfeesten
Bekijk hier een overzicht van de voorbije Westkantfeesten
historiek westkantfeesten